Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) Giriş Yönetmeliği’nin “Adaylarda aranılacak nitelikler” başlıklı maddesi şu şartı içermektedir:
“….sağlık yönünden Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak.” (m. 8/g)
Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) Giriş Yönetmeliği’nin 8/f maddesi de aynı hükmü içermektedir.
Bu düzenlemelere göre, polis okullarında öğrenim görecek öğrencilerin adaylıklarının kesinleşmesi sürecinde, sağlık koşullarının belli kriterlere uygun olması bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır.
Buna göre POMEM/PMYO öğrencisi olma süreci şu şekilde gerçekleşmektedir:
Güncel Polislik şartları, İşte polislik için gereken şartlar:
Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM), Polis Akademisine bağlı olarak ülkemizdeki polis memuru ihtiyacını karşılamak üzere faaliyet gösteren kurumlardan birisidir. Kurum, polis memurluğu için başvuru şartlarını sağlayan kişilere en az 4 ay olacak şekilde yatılı olarak eğitim vererek mesleğe hazırlamaktadır. POMEM, her sene İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği bir taban puanı ile KPSS’ye giren adayların bu şartı sağlamasıyla başvuru yapması halinde değerlendirilerek alım yapmaktadır. Kuruma giriş POMEM Giriş Yönetmeliği 5. Madde gereğince önlisans ya da lisans olmak suretiyle farklı alanlarda eğitim görerek mezunolan kişilerin başvurabilmesi öngörülmüştür. Dolayısıyla önlisans ve lisans mezunu olmayan kişilerin POMEM’e başvuru yapması mümkün değildir.
Kuruma POMEM Giriş Yönetmeliğince belirlenen şartlar uyarınca alım yapılmakta olup alınacak olan personel sayısı yönetmeliğinin 6. Maddesi gereğince Polis Akademisi Başkanlığı ve Personel Dairesi Başkanlığı tarafından POMEM’lerin kapasitesi, Emniyet teşkilatındaki boş kadro sayısı ve ihtiyacı göz önüne alınarak her dönem için kadın ve erkek olarak ayrı ayrı tespit edilir. Ek olarak POMEM’lere alınacak olan önlisans mezunlarının sayısı toplam kontenjanın %20’sini aşmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığınca belirlenmektedir.
POMEM Giriş Yönetmeliğince kuruma giriş için başvuru yapacak adaylarda aşağıdaki şartlar aranmaktadır;
Önlisans (2 yıllık) veya lisans(4 yıllık) mezunu olmak kaydıyla ÖSYM tarafından her yıl yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan İçişleri Bakanlığının belirlediği taban puanını alabilen herkes kanunda sayılan şartları da sağlaması halinde POMEM’e başvurarak polis olabilmektedir. Emniyet Teşkilatına üniformalı olarak girebilmenin üç yolu bulunmaktadır. Polis Akademisi; PAEM, POMEM ve PMYO olmak üzere üç farklı kurumla ülkemize polis yetiştirmektedir. PAEM, Polis Amirleri Eğitim Merkezi olup Emniyet Teşkilatına komiser yetiştirmektedir.
11 ay süresince eğitim alan komiser adayları eğitim sonucunda komiser yardımcısı olarak atanmaktadır. PMYO, Polis Meslek Yüksek Okulu ise lise ve dengi okullardan mezun olan ve başvuruda bulunarak kurum bünyesinde eğitim görmeye başlayan 18-26 yaş arasındaki öğrencilere 2 yıl eğitim verilmektedir.
Bu eğitim sonucunda başarılı olan öğrenciler PMYO’dan mezun olarak polis memuru olarak görevlerine atanmaktadır. Son olarak ise POMEM, Polis Meslek Eğitim Merkezleri, ön lisans ve lisans mezunlarına en az 4 ay olacak şekilde eğitim vermek suretiyle polis memuru yetiştirmekte olup yukarıda da bahsettiğimiz üzere KPSS’de belirtilen puan üzerinden alım yapmaktadır. POMEM Giriş Yönetmeliği 8. Maddede belirtilen yukarıdaki şartlardan sonra adayların ön sağlık kontrolü, fiziki yeterlilik sınavı ve mülakatı da geçmesinin akabinde başlayan eğitim sürecini başarılı bir şekilde tamamlayıp mezun olan öğrencilerin ataması İçişleri Bakanlığınca polis memuru olarak yapılmaktadır.
Cevap: Emniyet Teşkilatının amir ve memur ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş olan polis eğitim-öğretim kurumlarına öğrenci alımında aranacak sağlık şartları, giriş raporu ve son durum-dilim belirtir sağlık kurulu raporu alınması, bu raporların ayrıntıları ve bu raporlara göre yapılacak işlemlere ilişkin hususlar “Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği” hükümleri çerçevesinde yerine getirilmektedir.
Bu yönetmelik ayrıca öğrencilikte, Emniyet Teşkilatı kadrolarına yapılacak ilk atamalarda, öğrencilikten veya memuriyetten ayrıldıktan sonra yeniden öğrenciliğe veya memuriyete geri dönüşlerde, Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında kalan diğer hizmet sınıflarına yapılan açıktan atamalarda ve naklen atamalarda, memuriyette, malullük ve vazife malullüğünde, vazife malulü olarak çalışmaya devam etme durumunda da uygulanmaktadır.
Bu raporlar tam teşekküllü hastanelerden alınacaktır. Tam teşekküllü hastane giriş raporunda belirtilen branşlarda uzman hekimi bulunan, gerekli laboratuvar testleri ile gerekli radyolojik ve görüntüleme yöntemlerini uygulayabilen, organ ve sistem fonksiyonlarının tespitinde kullanılan fonksiyon tespit yöntemlerini uygulama kapasitesi olan veya her branşa ait kliniği olmasa bile özel branşlar için kurulan ve Sağlık Bakanlığınca sağlık kurulu raporu düzenleme yetkisi verilen devlet hastanelerini, devlet eğitim ve araştırma hastanelerini ve üniversitelere bağlı hastaneleri (özel hastaneler ile özel veya vakıf üniversitelerine bağlı hastaneler hariç) ifade eder. (m. 4/m)
Öğrencilerin hangi branşlardan rapor alacağı ve bu raporda nelerin yer alması gerektiği yönetmeliğe ekli Ek 1 sayılı listede sıralanmıştır. Bunlar;
Giriş raporda bulunması gereken branşlar ve yapılması gereken muayeneler;
Not: a,b,c,ç ve d’de yer alan bölümlerin muayenelerinin Dahiliye uzmanı doktor tarafından yapılıp onaylanması yeterlidir, ihtiyaç duyulması halinde ilgili branş uzman doktoru görüşüne başvurulması gerekir.
(2) Giriş raporda bulunması gereken görüntüleme yöntemleri ve fonksiyon tespit yöntemleri;
(3) Giriş raporda bulunması gereken laboratuvar testleri;
(4) Giriş raporunun usule uygun olması için;
Sağlık kuruluşu her bir adayı sağlık yönünde ayrı ayrı değerlendirir ve hakkında rapor düzenler. Bu rapor neticesinde öğrenci adayları sağlık açısından A, B, C veya D dilimlerinden birine girerler.
Hangi durumların hangi dilim kapsamında kaldığı Sağlık Şartları Yönetmeliği’ne ekli EK-3 sayılı listede yer almaktadır.
Kesin kayıt için öğrenci adayları A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadırlar. Diğer dilimlerde yer alan adaylar öğrenci olamazlar (md. 5).
Cevap: Hastanelerde aday, mevcut sağlık durumu ile değerlendirilir. Tedavi veya operasyonla düzelebilen patolojilerin, adaylıktan önce düzeltilmiş olması gerekmektedir. Bu tür tedavi ve operasyonlar için muayene tarihinden sonra hiçbir şekilde süre verilemez. (m. 7)
Öğrenci adaylarına ait giriş raporları ve sağlıkla ilgili diğer belgeleri, yetkili sağlık komisyonu tarafından incelenir.
Bu inceleme sonucunda; rapordaki laboratuvar ve diğer test yöntemlerinin sonuçları, muayene bulgu ve sonuçları ile teşhis, dilim ve karar arasında çelişki olmayan durumlarda, öğrenci adayı hakkında tek raporla, “Öğrenci Olur” veya “Öğrenci Olamaz” şeklinde kesin karar verilebilir.
Bulgu, teşhis ve dilim yönünden, verilen kararın bu Yönetmelik hükümlerine uygun olmadığının tespiti halinde; rapor aynı hastaneye iade edilebilir veya öğrenci adayı başka bir tam teşekküllü hastaneye bulgu, teşhis, dilim ve karar ile ilgili sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere sevk edilebilir. Sevk edilen hastaneden alınan sağlık kurulu raporundaki veya iade dönüşü gelen giriş raporundaki bulgu, teşhis, dilim ve karara göre öğrenci olup olamayacağına karar verilir. Çelişkili durum devam ediyorsa, giriş raporu veya danışman hastane raporu aynı hastaneye iade edilebilir veya öğrenci adayı hakkında netlik oluşana kadar 19 uncu maddede belirtilen danışman hastanelerin görüşüne başvurulabilir. Bulgu, teşhis, dilim ve karar yönünden bu Yönetmelik hükümlerine uygun olan sağlık kurulu raporuna göre karar verilir.
Sağlık komisyonunun gerekli gördüğü durumlarda, öğrenci adayı Daire Başkanlığına çağrılarak, sağlık komisyonunca değerlendirilir. Daire Başkanlığına çağırılan öğrenci adayının, tebliğ tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde sağlık komisyonuna gelmesi şarttır. Bu değerlendirme sonucunda veya hiç çağırılmadan hastanelere sevk edilenler, aynı ilde sevk edildi ise, tebliğ tarihini takip eden bir sonraki mesai günü bitimine kadar, il dışına sevk edildi ise tebliğ tarihinden itibaren en geç üç iş günü içerisinde sevk olunan hastaneye müracaat etmek zorundadırlar. Hastanelere müracaat etmeyen veya müracaat etmelerine rağmen işlemlerini yarıda bırakarak ayrılan öğrenci adaylarının, adaylık hakları okul yönetimince sona erdirilir.
Öğrenci adayı hakkındaki kesin karar, inceleme tarihindeki mevcut sağlık durumuna göre verilir. Tedavi veya operasyonla düzelebilen patolojilerin adaylıktan önce düzeltilmiş olması gerekmektedir. Bu tür tedavi ve operasyonlar için inceleme tarihinden sonra hiçbir şekilde süre verilemez. Öğrenci adayı hakkındaki “Öğrenci Olur” veya “Öğrenci Olamaz” şeklindeki nihai kararlar sağlık komisyonu tarafından verilir.
Sağlık komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonuçları, Daire Başkanlığı tarafından ilgili birimlere bildirilir. (md. 10)
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olamaz” ya da “”YÜKSEKOKUL ÖĞRENCİSİ OLAMAZ” kararı verilen adayların ilişikleri, Başkanlık onayı ile kesilir ve POMEM’lere veya PMYO’lara gereği yapılmak üzere bildirilir. (m. 17/2)
Ancak bu kişiler, ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde, bir defaya mahsus olmak üzere devlet hastanelerinden, devlet eğitim araştırma hastanelerinden veya devlet üniversite hastanelerinden alacakları sağlık durumunun düzeldiğini belirtir sağlık kurulu raporu ile Başkanlığa başvurması halinde, tekrar Sağlık Yönetmeliğine göre sağlık kurulu raporu aldırılmak üzere hastaneye sevk edilir. Yeniden aldırılan sağlık kurulu raporunun Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca adayın o anki mevcut sağlık durumuna göre Sağlık Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde incelenmesi sonucunda hakkında “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” veya ““YÜKSEKOKUL ÖĞRENCİSİ OLUR” kararı verilenlerin diğer şartları da taşıyor olmaları halinde ilk başlatılacak eğitim öğretim dönemi için POMEM’lere veya PMYO’lara planlamaları yapılır. (m. 17/3)
Bu durumda yapılması gereken şey, idari yargı mercileri nezdinde, süresinde ve usulüne uygun bir iptal davası açmaktır. İptal davası açmak, teknik bir bilgi ve donanım gerektirdiğinden bu aşamada bir hukukî yardımdan başvurulması faydalı olacaktır.
Ülkemizde POMEM, PMYO ve PAEM kapsamında yapılan alımlarda okullara girişte ve mezuniyette Polis Memuru veya Polis Amiri olmak isteyen kişiler hastanelere sevk edilmekte ve ‘’Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’’ kapsamında sağlık kontrolünden geçirilmektedir.
Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nde Ek-3 maddesinde çeşitli hastalık branşları sayılmış olup bu branşlardaki hastalıklar A, B, C, D ve E dilimleri olarak sınıflandırılmıştır.
Yönetmeliğin Okullara Alınacak Öğrenci Adaylarında Aranacak Sağlık Şartları başlıklı 5. Maddesine göre: ‘’Okullara alınacak öğrenci adayları, A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadırlar. Bu Yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan durumlarda, bu Yönetmeliğin 21 inci maddesi gereği, öğrenci adayının muayenesini yapan hastane sağlık kurulu doktorları, kişinin hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar verir. B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalığı olanlar veya 21 inci madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine uyduğuna, A dilimine uymadığına karar verilenler öğrenci olamazlar.’’
İlgili sağlık raporları okulların denetimindeki belirli tam teşekküllü hastanelerden alınmaktadır. Bunun dışındaki sağlık kuruluşlarından alınan raporlar kabul edilmemektedir. Polislik mesleğine başvuran kişide kabule engel bir sağlık sorunu var ve bu sağlık sorunu tedavi veya ameliyatla düzeltilebiliyor ise başvuran kişinin tedavisini başvurudan önce tamamlaması gerekmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra kişilere tedavi veya ameliyat için herhangi bir ek süre verilmemektedir.
Polis olmak isteyen bir kişi ne tür fiziki yeterliliklere sahip olmalı, ne tür şartları yerine getirmelidir? Bu soruyu şöyle cevaplandırabiliriz:
Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinin 14. Maddesinde fiziki yeterlilik sınavı ile alakalı hususlar düzenlenmiştir. İlgili madde şu şekildedir:
Fiziki yeterlilik sınavı
MADDE 14 – (1) Ön sağlık kontrolü komisyonu tarafından “Polis Meslek Eğitim Merkezi Öğrenci Adayı Olur” kararı verilenler, fiziki yeterlilik sınavına alınırlar.
(2) Fiziki yeterlilik sınav komisyonu aday değerlendirme ve seçmesini, adayın mevcut durumunu bizzat görerek aşağıda öngörülen esaslara göre yapar:
a) Fiziki yeterlilik sınavı; adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısı değerlendirilmek üzere uygulamalı olarak yapılır. Erkek ve kadın adayların sınavları farklı kriterlere göre değerlendirilir. Kriterler Başkanlıkça belirlenir ve uygulanır.
b) Başarılı olmak için yüz tam puan üzerinden en az altmış puan almak zorunludur. Fiziki yeterlilik sınavı sonuçları Başkanlıkça belirlenen yer ve zamanda ilan edilir.
(3) Fiziki yeterlilik sınavına ilişkin bu Yönetmelikte yer almayan diğer düzenlemeler sınavdan önce Başkanlık tarafından hazırlanan talimatla belirlenir.
Yönetmeliğin 14. Maddesinin 2/a maddesinde sınava ve diğer fiziksel kriterlere ilişkin olarak şartların başkanlıkça belirleneceği belirtilmiştir. Şu an için uygulamada aranan fiziksel şartlar genel olarak şu şekildedir:
➢ Adayın boyu ve kilosu arasındaki orana yani vücut kitle endeksi incelenecektir
➢ Adayın vücudunda, yazlık üniforma giydiğinde, gün ışığında beş metrelik mesafeden bakınca fark edilen kalıcı bir iz olup olmadığı incelenecektir.
➢ Adayın dişleri ve saçları (kellik durumu) incelenecektir.
➢ Aday kişinin göz sağlığı incelenecek ve adayda renk körlüğü olup olmadığına bakılacaktır.
Polis olmak isteyen bir kişi; hangi aşamalardan geçmeli hangi şartları yerine getirmeli ve nasıl bir süreci takip etmelidir?
Polis Meslek Yüksekokuluna (PMYO) girmek için, öncelikle aday Temel Yeterlilik Testinden (TYT) her yıl için belirlenen asgari puanı yahut üstünü almalıdır.
Başvurudan sonra aday, ön sağlık muayenesine girecektir. Aday bu muayeneden olumlu bir netice almalıdır.
Ön sağlık muayenesinden geçen aday, fiziksel yeterlilik sınavını başarı ile tamamlamalı en az 60 puan almalıdır.
Fiziksel yeterlilik sınavı sonrası aday, bir mülakata girecektir. Adaya sorunun yazılı olduğu bir kart çektirilir ve bu kart üzerinden adaya sorular sorulur. Sorulan sorular ile adayın; bilgi düzeyi, kavraması, özgüveni, kendisini ifade etme yeteneği ve beden dili olmak üzere beş farklı kriteri ne oranda sağlığı ölçülür. Her kriter 20 puan olmak üzere toplamda 100 puan üzerinden değerlendirme yapılır. Adayın başarılı olması için en az 70 puan almayı gerekmektedir.
Aday alımlarında sıralama belirlenirken; Temel Yeterlilik Testinin (TYT) %25’i, Fiziksel yeterlilik sınav puanının %25’i ve sözlü mülakat puanının %50’si alınarak hesaplama yapılacaktır.
Polisliğe giriş konusunda sağlık şartları ve bunlarla alakalı engel durumlar, Emniyet Teşkilatı Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir. Buna göre adaylarda aranacak şartlar yönetmeliğin beşinci maddesinde belirtilmiştir. İlgili madde şu şekildedir:
İKİNCİ BÖLÜM
Öğrenci Adaylarında Aranacak Sağlık Şartları ile Öğrenci
Raporlarının ve Sağlık Durumlarının Değerlendirilmesi
Okullara alınacak öğrenci adaylarında aranacak sağlık şartları
MADDE 5 –
(1) Okullara alınacak öğrenci adayları, A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadırlar. Bu Yönetmelikte bire bir karşılığı olmayan durumlarda, bu Yönetmeliğin 21 inci maddesi gereği, öğrenci adayının muayenesini yapan hastane sağlık kurulu doktorları, kişinin hastalığının uygun olabileceği dilim hakkında karar verir. B-C-D-E dilimlerinde geçen hastalığı olanlar veya 21 inci madde gereği değerlendirildiğinde hastalıklarının B-C-D-E dilimlerine uyduğuna, A dilimine uymadığına karar verilenler öğrenci olamazlar.
Yönetmeliğin adaylarda aranacak sağlık şartlarını düzenleyen maddesi kendi ekinde yer alan düzenlemeye atıfta bulunmuştur. Burada yaklaşık 47 sayfa uzunluğunda bir düzenleme söz konusudur. Vatandaşlarımız ilgili düzenlemeye 3 Ocak 2018 Çarşamba günü yayımlanan 30290 sayılı Resmî Gazeteden ulaşabilirler.
Burada öncelikle bir ayrım yapmamız gerekecektir Polis adayı, Polis Meslek Eğitim Merkezi’ne (POMEM) mi başvurmak istiyor yoksa Polis Meslek Yüksekokulu’na (PMYO) mı başvurmak istiyor buna göre aranacak sınav şartları değişecektir.
A. Kişi Polis Meslek Eğitim Merkezi’ne (POMEM) başvuracak ise:
Aday öncelikle Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS), Polis Akademisi Başkanlığı’nın öngördüğü asgari puanı almalıdır.
Aday KPSS’den başkanlığın belirlediği asgari puanı aldıktan sonra aday sırası ile şu aşamaları başarılı olarak tamamlamalıdır:
I. Ön Sağlık Muayenesi
II. Fiziki Yeterlilik Sınavı
III. Sözlü Mülakat Sınavı
Tüm bu aşamaları başarı ile tamamlayanlar Polis Meslek Eğitim Merkezi’nde (POMEM) eğitim görmeye hak kazanacaklardır.
B. Kişi Polis Meslek Yüksekokuluna (PMYO) başvuracak ise:
Aday öncelikle Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavından, Polis Akademisi Başkanlığı’nın öngördüğü asgari puanı almalıdır.
Aday TYT’ den başkanlığın belirlediği asgari puanı aldıktan sonra aday sırası ile şu aşamaları başarılı olarak tamamlamalıdır:
I. Ön Sağlık Muayenesi
II. Fiziki Yeterlilik Sınavı
III. Sözlü Mülakat Sınavı
Tüm bu aşamaları başarı ile tamamlayanlar Polis Meslek Yüksekokulu’nda (PMYO) eğitim görmeye hak kazanacaklardır.
Polis olmak isteyen kişilerin sadece Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girerek polis mesleğine giriş yapmaları mümkün müdür?
Polis Akademisi çatısı altında Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) ve Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) gibi alt kuruluşlar yer almaktadır. Bu eğitim merkezlerine girmek için ortak bazı şartlar olmak ile birlikte bir takım farklı şartlar da yer almaktadır. Bu eğitim kurumları arasında Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO) giriş şartlarında sınav puan türü olarak Temel Yeterlilik Testini (TYT) baz almaktadır.
Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) Aday Başvuru, Seçme ve Değerlendirme Sınavı Kılavuzu’nun PMYO giriş sınavı puan türü ve taban puanı başlığı altında bu husus şu şekilde kaleme alınmıştır:
a) ÖSYM tarafından o yıl içinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavında; TYT puan türünden 250,000 (iki yüz elli) ham taban puan ve üzerinde puan almış olmak.
b) Şehit ve vazife malulü olanların eş ve çocukları için, (a) bendinde belirlenen ham taban puanın en az %80’i olan 200,000 (iki yüz) puan ve üzerinde puan almış olmak.
c) Şehit veya vazife malulü eş veya çocukları: Emniyet Teşkilatı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, TSK personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları ile 12.04.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (j) bentleri kapsamında olanların eş veya çocuklarını ifade eder.
Buna göre TYT sınavından 250 puan ve üstü alan bir kişi diğer şartları da sağlaması halinde Polis Meslek Yüksekokullarında eğitime başlayabilecektir.
Polis mesleklerine girmek isteyen kişilerin aklına 18 yaşında polis olunur mu, polis meleklerine girmek için herhangi bir yaş şartı aranmakta mıdır gibi sorular gelmektedir. Bu soruları şu şekilde cevaplayabiliriz:
Bu konuyu düzenleyen çeşitli mevzuatlara bakacak olursak karşımıza benzer bir düzenleme çıkacaktır:
Polis Meslek Yüksekokulları Aday Başvuru, Seçme ve Değerlendirme Sınavı Kılavuzunda yaş şartı ile ilgili düzenleme şu şekildedir:
d) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, sınavın yapıldığı yılın ekim ayının ilk günü itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve sınavın yapıldığı yılın 01 Ocak tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olmak,
Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliğinin 8. Maddesinde benzer bir düzenleme yer almaktadır:
d) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak,
Öğrenci Koçluğu, Gaziantep Öğrenci