Deneme Sınavı Yasaklandı

Deneme Sınavı Yasaklandı

Okullarda Deneme sınavları yasaklandı mı?

Bakanlık tarafından yapılan yeni açıklamaya göre 1’inci sınıftan liseye kadar deneme sınavlarının yapılması artık yasaklandı.

2024-2025 eğitim öğretim yılında deneme sınavları öğrencilere yapılmayacak.

Bu sayede öğrencilerin erkenden sınav yarışına sokulması ve stres yaşamasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Deneme sınavları neden yasaklandı?

MEB’in yaptığı açıklamaya göre, bu kararın alınmasındaki temel amaç, öğrencilerin akademik başarılarına göre sıralanarak yarışa sokulmasını ve sınav stresi yaşamalarını önlemektir. Bakanlık, eğitimde sürece odaklanarak, öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmeyi hedefleyen bir yaklaşım benimsemeyi planlıyor. Bu kapsamda, sınıf içi ölçme faaliyetleri devam edecek, ancak il, ilçe ve okul genelinde yapılan Deneme sınavları kaldırılacak.

Okullarda deneme sınavı yasak mı?

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda liselere kadar deneme sınavı yapılmasını yasakladı. Böylece il, ilçe ve okul genelinde yapılan deneme sınavlarıyla öğrencilerin erkenden yarışa sokulması ve sınav stresi yaşamaları engellenecek.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir?

Okullarda öğrencilerin gerçek bir sınav öncesinde bilgi ve becerilerini ölçme amacıyla deneme sınavları yapılıyordu. Sınav sonuçları öğrencileri başarılarına göre il, ilçe, okul ve sınıf düzeyinde sıralıyordu. MEB artık okullarda deneme sınavı yapılmayacağını ” Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne İlişkin Genelge” yer alan şu madde ile duyurdu. İşte o madde;

“Ölçme ve değerlendirme uygulamaları Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun olarak süreç odaklı ve geliştirici bir yaklaşımla yürütülecek olup  eğitim öğretim yılı içerisinde sınıf içi ölçme uygulamaları hariç öğrencileri akademik başarılarına göre sıralayacak ve onları bir yarışa dâhil edecek şekilde il, ilçe ve okul geneli sınavlar yapılmayacak.

Deneme Sınavı Yasaklandı
banner