İdeal Özel Okul Seçimi Nasıl Yapılır?

Özel Okul Seçimi

Özel Okul Seçimi nasıl yapılmalı nelere dikkat etmeliyim? sorusu çocuklarını özel okula göndermeyi düşünen velilerin en çok sorduğu sorulardan bir tanesidir. Çocuğuna iyi bir eğitim aldırmak ve daha iyi bir gelecek hazırlamak isteyen veliler için özel okul seçimi, hem stresli hem de yorucu bir hal alabiliyor. Özel okul seçimi, son yıllarda özel okulların sayısının artması ve alternatiflerin çoğalmasıyla birlikte veliler için daha da sıkıntılı bir süreç olmaya başladı.

Veliler, Özel Okul Seçerken Nelere Dikkat Etmeli? Bu soruya kesin ve net cevaplar verebilmek elbette zor, çünkü özel okul kararını etkileyebilecek çok fazla değişken var. Ancak her velinin özel okul seçerken dikkat etmesi gereken belli başlı noktalar var. Özel okul araştırmasında başlamadan önce bulunduğunuz şehirdeki özel okulların güncel listesinin elinizde olması işinizi kolaylaştıracaktır.

Özel okul seçerken velilerin işinizi kolaylaştıracak ve velileri aradıkları özel okula ulaştıracak bilgilerden ideal bir 11 hazırladık. Her maddeyle araştırdığınız okulların yanına + veya – koyarsanız ideal özel okula ulaşmanız kolaylaşmış olur.

1. Bütçe
Özel okul seçiminde ilk netleştirilecek konu çocuğun eğitimine ayrılacak bütçe. Bütçeyi belirlerken eğitim + yemek + kıyafet + kırtasiye + servis + etkinlik ücretleri gibi kalemleri dikkate almak gerekir. Ayrıca günümüzde özel okullar arasındaki ücretlerde adeta uçurumlar oluşmaya başladı. Bugünün şartlarında 15000 Tl’den başlayan özel okul fiyatlarının üst sınırını belirlemek bile çok zor. Dolayısıyla ilk iş olarak aile bütçesine uygun olan okulları araştırmaya başlamak en iyisi.

2. Lokasyon / Ulaşım
Özellikle büyük şehirlerde ulaşımın büyük problem olduğu önemli bir gerçek. Bu problem, hem sabah hem de akşam servis saatlerinde daha da çekilmez bir hal alıyor. Evine uzak okula servisle giden öğrenci hem zaman kaybediyor, hem daha fazla yoruluyor, hem okulun birçok aktivitesinden mahrum kalıyor hem de okul-alile iletişiminde sıkıntılar yaşanabiliyor. Sırf bu problemden dolayı son yıllarda ailelerin, çocukların okullarına yakın yerlerde oturmaya başladıkları gerçeği de dikkate alındığında, çocuğun yaşına da bağlı olarak mümkün olan en kısa mesafedeki okulları araştırmakta fayda var.

3. Okulun Vizyonu / Misyonu
Her okulun kendine ait bir misyonu/vizyonu (dünya görüşü, bir yaşam felsefesi, eğitim anlayışı…) vardır. Bu noktada Okulun vizyon ve misyonu ile ailenin çocuğuna kazandırmak istediği yaşam anlayışının uygun olması gerekir. Okuldan ve aileden farklı/zıt mesajlar alan çocuklar bunları anlamlandırmakta zorluklar yaşayabilir. Burada belirtilen nokta ideolojik yaklaşımlarla birlikte; disiplin, ödev yaklaşımı, evrensel değerler eğitimi… gibi anlayışlardır.

4. Eğitim Programları
Bu madde okul seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli madde. Öneminde dolayı da yazılacak çok şey var ancak burada belli başlı olanlara değineceğiz. Okulun akademik eğitim anlayışından ödev yaklaşımına, etüt/cumartesi programlarından sanatsal/sportif faaliyetlere, stem/maker eğitimlerinden teknolojinin kullanılmasına, yabancı dil eğitiminden rehberlik hizmetlerine, sınavlara hazırlık çalışmalarından öğrenci takip sistemine kadar birçok özellik sayılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta teorik olarak anlatılan özelliklerin pratikte ne kadar uygulandığıdır.

5. Akademik Kadro
Okulun eğitim programları kâğıt üzerinde ne kadar profesyonel olursa olsun, onu uygulayacak olanlar öğretmen ve idarecilerden oluşan akademik kadrodur. Dolayısıyla okulun akademik kadrosunun iyi incelenmesi gerekir. Kurumsal yapılarını oluşturmuş okullar genellikle akademik kadrolarını web sitelerinde yayınlıyorlar, buralardan bakılarak incelenebilir. Okullardan şu konularda bilgilerin alınması gerekir: Okul öğretmen kadrosu çok sık değişiyor mu? Stajyer öğretmenlerin oranı nedir? Öğretmenlere mesleki eğitimler veriliyor mu?

6. Fiziksel Özellikler
Eğitim denince akla sadece akademik eğitim gelmemelidir. Sanattan spora, maker eğitimden montessori yaklaşımına kadar çok geniş bir alanı var eğitimin. Dolayısıyla okulun bu anlamda öğrenciye sunduğu fiziksel özellikler nelerdir bilinmesi gerekir. Kapalı spor salonundan halı sahasına, müzik odasından görsel sanatlar odasına, dil sınıflarından yüzme havuzuna, teknoloji sınıfından uygulama alanlarına kadar

7. Yabancı Dil Eğitimi
Yabancı dil eğitimi, özel okul denince akla gelen ilk konulardan bir tanesi. Birçok aile, çocuğunun sadece iyi bir dil eğitimi alması için bile özel okul tercih edebiliyor. Bu noktada her okulun kendine göre uygulamakta olduğu yabancı dil programı var, ancak uygulanan bu programlardan ne kadar sonuç alınabiliyor? Dil eğitiminin uzun bir süreç gerektirdiği düşünüldüğünde okullardaki dil eğitiminin teorikten daha çok pratikte nasıl uygulandığı ve sonuçlarının nasıl olduğunun iyi araştırılması gerekir. Sorulması gereken sorular şunlar:
• Okulda okutulan yabancı diller hangileri?
• Haftalık ders saatleri ve içerikleri (okuma – anlama- yazma ve konuşma) nasıl?
• Yabancı dil eğitiminde hangi programlar, müfredatlar takip ediliyor?
• Uygulanan Sertifika programları hangileri ve bu programlardan alınan sonuçlar nasıl?
• Ulusal ve uluslararası yarışmalara, projelere, etkinliklere katılım ve sonuçları nasıl?

8. Başarı tablosu 
Başarı denince aklımıza genellikle akademik başarı gelir ama günümüzde çocukların çok yönlü yetiştirilmeleri gerektiği düşünülürse sadece akademik başarıya odaklanmamak gerekir. Akademik başarıyla birlikte okulun; sanat, spor, bilim, proje ve yabancı diller alanlarındaki başarılarının da incelenmesi gerekir.

9. İletişim
Eğitim sisteminin en önemli üç ayağı şüphesiz okul, veli ve öğrencidir. Bu üçlünün aynı hedefe yürüyebilmesi için iletişim vazgeçilmez bir unsurdur. Bu noktada okulun iletişime verdiği önemin iyi incelenmesi gerekir. Okulun veli bilgilendirme sistemi var mı? Veliler sınıf rehber öğretmenleri tarafından belirli periyotlarla bilgilendiriliyor mu? Velilere yönelik programlar/seminerler yapılıyor mu?

10. Ek Hizmetler
Bir özel okulda eğitim özellikleri kadar dikkat edilmesi gereken başka özellikler de vardır. Bunlar başlıca, beslenme, temizlik, güvenlik ve servis hizmetleridir. Bu hizmetlerin her biri en az eğitim özellikleri kadar önemlidir. Okulda verilen öğünlerin kalitesi, temizlik konusundaki hassasiyet, güvenlik hizmetlerinin ne kadar güvenlikli olduğu ve öğrenci servislerinin konforu/güvenliği gibi konuların mutlaka incelenmesi gerekir.

11. Referans Araştırması
Bir özel okula kayıt yaptırmaya karar verdiniz ve yukarıdaki maddeleri uygulandıysanız son tavsiyemiz mutlaka referans araştırması yapın. Kayıt yaptırmayı düşündüğünüz okullarda okumakta olan veya yeni mezun olmuş öğrencilerden ve velilerinden okulla ilgili en taze bilgileri almanız mümkündür. Okulla ilgili teorik olarak anlatılan şeylerin pratikte ne kadar uygulandığının da sağlamasını yapmış olursunuz. Ayrıca sosyal medya hesapları ve basın haberlerinden de okulun faaliyetleri hakkında araştırma yapabilirsiniz

Öğrenci Koçu Okan Bal

banner