2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin velileri okulları araştırıyor ve çocukları için en iyi okulu seçmeye çalışıyor. Bu arada akıllara gelen ilk soru ‘Hangi ayda doğan çocuklar birinci sınıfa başlayacak?’ oluyor. Ben de sizlere 2020 – 2021 yılı için okula başlama yaşını anlatan bir çalışma.
Bildiğiniz gibi okula başlama yaşı geçen sene yeniden düzenlendi. Buna göre ilkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılacak. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilebilecek. Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul öncesi eğitime yönlendirebilecek veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilecek.
Buna göre 2020-2021 eğitim öğretim yılında Eylül 2014 ve daha önce doğmuş çocuklar ilkokula zorunlu olarak başlayacak. Ekim, Kasım ve Aralık 2014 doğumlular veli dilekçesiyle bir yıl erteleyebilecek. Ocak, Şubat ve Mart 2015 doğumlular veli dilekçesiyle birinci sınıfına başlayabilecek yada anaokulu/ana sınıfına devam edecek. Nisan 2015 doğumlu yada daha sonra doğmuş çocuklar anaokulu yada ana sınıflarına devam edecek.
Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılacak. Okulun kayıt alanında ikamet eden ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ilkokula başlayacak çocukların kaydı yapıldıktan sonra fiziki imkânları yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıflarına 36-56 aylık, ana sınıflarına ise 45-56 aylık çocuklar da kaydedilebilecek.
Pandemiden tüm sınıflar etkilendi ancak 2020-2021 yılında ilkokula başlayacak öğrenciler daha çok etkilenecek gibi görünüyor. Okuma yazma gibi temel becerilerin öğrenileceği bu yılda pandemi nedeniye yüz yüze eğitim kesintiye uğrayabilir bu da öğrencilerin akademik gelişimlerini olumsuz etkileyebilir. Okulların pandemi nedeniyle açılıp kapanma durumları sıklıkla yaşanırsa bu yaş grubunda okula uyum noktasında sıkıntılar yaşanabilecek. Okullarda hijyen ve sosyal mesafe konusunda tedbirler alınacaktır, ancak yine de bu yaş grubunun kendini yeterince koruyamayacağı da bir gerçek.
Bu durumda zorunlu olmayan yaş grupları okula başlamayı bir yıl daha ertelemeyi düşünürken, zorunlu yaş grubuna girenler okula başlamamanın yollarını araştırıyor.
İlkokul kayıtları e-okul üzerinden otomatik olarak yapılıyor. Okula devam etmeyen öğrencilerin velilerine ise idari bazı yaptırımlar uygulanıyor.
İlköğretim Kurumları yönetmeliğinde devamsızlıkla ilgili maddede “İlköğretim kurumlarına kaydedilen mecburi ilköğretim çağındaki öğrencilerin velileri ile okul yönetimleri, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri, maarif müfettişleri, muhtarlar ve mülki amirler 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun ilgili hükümleri gereğince çocukların okula devamını sağlamakla yükümlüdürler.” ifadesi yer alıyor.
222 sayılı kanunun 56. maddesinde ise şu hükümler yer alıyor. “Muhtarlıkça veya mülkî amirce yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasiye okul idaresince tespit edilen çocuğun okula devam etmediği beher gün için onbeş Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebeplerini okul idaresine bildirmeyen çocuğun veli veya vasisine beşyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.”
Bir tarafta pandemi, bir tarafta eğitim hayatına biraz da kör topal başlayacak çocuklar olduğunu düşündüğümüzde önümüzdeki sene birinci sınıfa başlayacak velilerimizin kaygılarını anlıyorum. Bakalım 2020-2021 öğretim yılı nasıl başlayacak ve nasıl devam edecek? Oldukça belirsiz olan bu süreçte tüm velilerimize kolaylıklar diliyorum.